Skip to main content

See also:

The Milwaukee Art Museum design addition changes approved

The new design change for War Memorial and MAM expansion
The new design change for War Memorial and MAM expansion
MAM

The initial redesign change of the of the new Milwaukee Art Museum and War Memorial addition has gained the Department of City Development, City Plan Commission and Common Council approval to advance with the project. The $25 million addition to the Art Museum and Lake Memorial building adjacent to the lakefront has undergone initial approval of the previous design presented by the architect Jim Shiekds of HGA architects. The architect has also announced that the new independent design of the additional space will not challenge the Calatrava Milwaukee Art Museum addition or the War Memorial building.

The new design changes of the 17,000 square foot expansion of the existing War Memorial building adjacent to the lakefront and the famous Calatrava Art Museum included a coffee shop and additional gallery space for the increasing demand of the facility. The new redesign has also canceled the previously proposed entrance for pedestrians from the lakefront side, and adds new public entrance and stairs leading to the top of the proposed addition overlooking Lake Michigan. The new design has darker building facade and recessed windows to replace the flush glass curtain wall on the white exterior.

The building was founded in 1888 and has been evolving ever since to make the current buildings and new addition, and galleries to be reinstalled. This change is both “bold and necessary” to revive the current buildings and gallery collections demand increase attracting additional visitors. The new addition should improve the overall museum environment and visitor experience fixing the existing facility and adding more artwork galleries to explore.

Exterior rendering
Exterior rendering Courtesy of MAM

Exterior rendering

The existing railing along the Milwaukee lakefront sidewalk in front of the new addition and its relativity to the new building.  This could provide an easier public access to the Museum and change the lakeside visitor experience with War Memorial, the Calatrava Addition, and the building proposed.   

The new addition main exterior facade
The new addition main exterior facade Courtesy of MAM

The new addition main exterior facade

The new exterior reflecting the change in the exterior elevation adding four recessed windows cantilevered over the ground floor level.  the old design included a white exterior siding with flushed glazing across the entire building exterior.  

Lower floor glazing exterior
Lower floor glazing exterior Courtesy of MAM

Lower floor glazing exterior

The lower floor remained the same with the glass exterior glazing with Mullions cantilevered by the second floor new design with darker cladding to change the previous design with glass glazing exterior along that exterior side of the new War Memorial Addition.   

Exterior Elevation of the new building addition
Exterior Elevation of the new building addition Courtesy of MAM

Exterior Elevation of the new building addition

The Exterior Elevation of the new building addition and rooftop railing addition to the existing roof deck to be updated to comply with the new building changes.  The new windows are recessed and darker to match the new darker Facade exterior siding, on top of the glass glazing exterior of the lower level almost at ground level of the lake side.        

Changes from the MAM side
Changes from the MAM side MAM

Changes from the MAM side

A larger recessed window angled side to allow maximum light into the building for the exterior opening from the Milwaukee Art Museum Calatrava addition side.  Visitors could experience the cantilevered addition darker second floor with the unique window opening over the lower floor glass exterior at ground level.  

Cantilevered second floor over glass ground level
Cantilevered second floor over glass ground level Courtesy of MAM

Cantilevered second floor over glass ground level

The new design change reflecting the darker exterior siding and recessed windows over the first floor glass glazing curtain wall.  Second floor windows are not flush on white exterior siding from the previously proposed design.  This shows the bulkiness of the second floor overhanging the first floor glass curtain wall glazing at ground level closer to the lakeside sidewalk.    

Ground level glass exterior cantilevered by second floor
Ground level glass exterior cantilevered by second floor Courtesy of MAM

Ground level glass exterior cantilevered by second floor

The lakeside visitor experience of the new design addition of the War Memorial side reflecting the new recessed windows and dark exterior overhanging the ground level glass exterior.  The second level white exterior with flush windows ahas been replaced by the recessed windows dark exterior siding.  The new design does not challenge the old Milwaukee Art Museum or War Memorial famous designs. 

The new addition from the lakeside visitor view
The new addition from the lakeside visitor view Courtesy of MAM

The new addition from the lakeside visitor view

The new design expansion of the Milwaukee Art Museum, Calatrava addition, and the War Memorial building brings a new view and design to visitors from the lakeside without challenging the old building designs.  Visitor experience from the lakeside could change dramatically and still enjoy the old famous designs of the Calatrava MAM and War Memorial.