Skip to main content
  1. Arts & Entertainment
  2. Books

Literary and historical Valentine's Day quiz

See also

1. In Latin the word “Valentine” means?

a. Valor

b. Love

c. Union

d. Hallmark

2. What invention was patented on Valentine’s Day in 1876?

a. Combustible engine

b. Telephone

c. 3D Valentine card

d. Prepackaged kits with ingredients for baking a cake

3. What country had the tradition of carving a heart into a wooden spoon for Valentine’s Day?

a. Italy

b. France

c. Ireland

d. The Jersey Shore

4. Which actress born on Valentine’s Day has received six Oscar nominations?

a. Linda Hunt

b. Sophie Loren

c. Thelma Ritter

d. Glenn Close

5. Valentine of Rome was a Priest who died in the year of ____

a. 12 BCE

b. 1562 AD

c. 1342 AD

d. 496 AD

6. In Norfolk, England the character that knocks on back doors on Valentine’s Day and leaves gifts for kids is called?

a. Jack Valentine

b. Stan Cupid

c. Dan the Man

d. Chuck

7. Back in ancient times the “Day of Love” was celebrated on all of the following EXCEPT ____

a. March 12th Saint Gregory’s Day

b. February 22nd Saint Vincent’s Day

c. June 13th Saint Anthony’s Day

d. June 9th Saint Tiberius Day

8. Saint Valentine’s Day is associated with romance because of this author ____

  1. Geoffrey Chaucer

b. William Shakespeare

c. Christopher Marlow

d. Charles Dickens

9. In Finland Valentine’s Day is considered a day that celebrates _____

a. Illicit love

b. Friends

c. Love of Ancestors

d. First Love

10. In what country has the holiday Esfandegan been replaced with Valentine’s Day?

a. Nepal

b. Turkey

c. Philippines

d. Iran

11. How is Valentine’s Day different in Japan than the United States?

a. Only women give chocolate to their male coworkers

b. Chocolate or flowers are only given to older members of a family

c. Gum is given instead of chocolate

d. A huge chocolate heart is thrown into a volcano on live television

12. Since the 1990’s Valentine’s Day has been gaining ground in what country despite warnings from Muslim clerics?

a. Iraq

b. Pakistan

c. Thailand

d. Singapore

Information for this quiz was gathered from here and Wikipedia.

Key

1. A

2. B

3. C

4. C

5. D

6. A

7. D

8. A

9. B

10. D

11. A

12. B

Advertisement

Arts & Entertainment

  • Brad Pitt
    Find out how a $10 donation could win you a date with Brad Pitt
    Video
    Today's Buzz
  • Johnny Cash
    Famous men and their cats prove you don't have to look tough to look good
    Camera
    Celebrity Buzz
  • Valerie Harper
    Valerie Harper clarifies her 'cancer-free' statement with some additional information
    Headlines
  • Kate Middleton
    Kate Middleton's beautiful DVF dress sells out in just minutes
    Camera
    Pop Culture
  • Robin
    As Batman ends the search for Damian's body, we wonder who the next Robin will be
    Camera
    Comics Buzz
  • Vampire Diaries
    See the hottest predictions for the upcoming season of 'The Vampire Diaries'
    Video
    TV Buzz

User login

Log in
Sign in with your email and password. Or reset your password.
Write for us
Interested in becoming an Examiner and sharing your experience and passion? We're always looking for quality writers. Find out more about Examiner.com and apply today!